Novice

Novice

Globalni sektor sončne energije bi lahko po letošnjem 4-odstotnem padcu zabeležil odločno rast

Potem ko se je globalni sektor sončne energije v letu 2019 vrnil na pot rasti v dvomestnem številu, naj bi se letos ta trg zaradi pandemije koronavirusa skrčil za 4 odstotke. Toda »če se vlade odločijo za trajnostne svežnje za gospodarsko okrevanje po pandemiji, bo sončna energija po napovedih v prihodnjih štirih letih zabeležila odločno rast«, pravijo v evropskem združenju za sončno energijo SolarPower Europe.

Glede na njihovo letošnjo napoved za svetovni trg sončne energije (Global Market Outlook), v kateri analizirajo nameščanje sončnih elektrarn v letu 2019 ter napovedujejo gradnjo zmogljivosti v obdobju 2020–2024, je globalni sektor sončne energije v letu 2019 zrasel za 13 odstotkov oz. 116,9 GW, s čimer je ponovno zabeležil rast v dvomestnem številu in dosegel rekordni letni obseg novih naprav.

»S to rekordno rastjo je sončna energija povečala svoj letni delež v strukturi tehnologij proizvodnje električne energije na 48 odstotkov, kar pomeni, da je lani predstavljala skoraj polovico vse nove neto elektroenergetske zmogljivosti na svetu,« so dejali v omenjenem združenju.

Po besedah njegove začasne izvršne direktorice Aurélie Beauvais »ima Evropa na področju sončne energije še vedno vodilno vlogo. Lani je bilo novih zmogljivosti v Evropi za 22,9 GW, kar je več kot dvakratnik obsega iz leta 2018«. Štiri evropske države so namestile za več kot 1 GW novih naprav, še štiri druge pa le nekaj manj, je dodala.

Letos bo stanje drugačno. Zaradi vpliva koronavirusa in daljšega obdobja omejevalnih ukrepov na svetovno gospodarstvo se bo trg sončne energije »v letu 2020 skrčil in naj bi po srednjem scenariju dosegel 112 GW, kar pomeni 4-odstotno zmanjšanje«.

»V primerjavi z lanskoletno napovedjo za svetovni trg sončne energije, ki je predvidevala za 144 GW novih naprav, to predstavlja zmanjšanje za 32 GW. Upad je posledica manjšega povpraševanja ter omejitev pri delu in dobavnih verigah,« so pojasnili v združenju.

»A če se vlade odločijo za trajnostne svežnje za gospodarsko okrevanje po pandemiji, bo sončna energija po napovedih v prihodnjih štirih letih zabeležila odločno rast. Leta 2021 bi se tako letni prirast povečal za 34 odstotkov, na 150 GW, leta 2022 za 12 odstotkov, na 168 GW, leta 2023 za 9 odstotkov, na 184 GW, in leta 2024 za 9 odstotkov, na 200 GW,« napoveduje SolarPower Europe.

»Ob ustreznih prioritetah svežnjev za okrevanje lahko v prihodnjih petih letih ponovno spodbudimo občutno rast fotonapetostne energije. Zdaj je ugoden čas za vlaganje v tehnologije prihodnosti, s katerimi bomo lahko dosegli energetske in podnebne cilje. Sončna energija že danes zagotavlja nizkocenovno in zanesljivo energijo milijonom gospodinjstev in gospodarskih družb po vsem svetu, in nujno je, da se ta zagon ohrani tudi v času, ko se bo svet po izbruhu koronavirusne bolezni počasi ponovno postavljal na noge, in sicer tako, da se sončna energija upošteva v svežnjih spodbud,« je poudaril predsednik združenja Aristotelis Chantavas.

»Ob sprejetih ukrepih zelenega okrevanja bi obseg zmogljivosti za izkoriščanje sončne energije na svetovni ravni glede na napoved dosegel raven teravata do leta 2022, torej le štiri leta po tem, ko je presegel 0,5 TW. Poročilo navaja tudi prelomnice za vsa druga obravnavana leta: po srednjem scenariju naj bi torej skupni obseg vseh sončnih zmogljivosti na svetu dosegel 700 GW leta 2020, 1,2 TW leta 2023 in 1,4 TW leta 2024. V najboljših razmerah najugodnejšega scenarija pa bi se številka do leta 2024 lahko povzpela na 1,67 GW,« so dodali v združenju.
Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
22. junij 2020
139
 • URE

  Učinkovita raba energije
 • OVE

  Obnovljivi viri energije
 • SPTE

  Soproizvodnja toplote in energije
 • Ogljični odtis

  Ogljični odtis je izraz za skupek ogljikovega dioksida ter drugih toplogrednih plinov, ki jih v okolje neposredno ali posredno spusti določen objekt, naprava, izdelek, proces ali telo. Ogljični odtis je mogoče izračunati in ovrednotiti.
 • Biomasa

  Pojem biomasa označuje snovi, ki so predvsem organskega oz. rastlinskega izvora in nastajajo s pomočjo fotosinteze.
Prijavite se na e-novice