Novice

Novice

Za dosego podnebnih ciljev bo potrebno predčasno zaprtje termoelektrarn

»Če želimo doseči podnebne cilje, bo treba elektrarne na premog in plin zapreti 10 do 30 let prej, kot znaša njihova običajna življenjska doba - to je od 35 do 40 let,« navaja študija, objavljena v znanstveni reviji Environmental Research Letters. Ekipa pod vodstvom Stevena Davisa iz kalifornijske univerze je analizirala svetovne termoelektrarne ter izračunala njihove presežne emisije pri doseganju podnebnih ciljev, to je če želimo preprečiti segrevanja ozračja za več kot 1,5 °C, 2 °C in 3 °C.

Vsi podnebni scenariji so dosledni: da bi preprečili segrevanje ozračja za več kot 2 °C v primerjavi s predindustrijsko ravnjo - ali celo za več kot 1,5 °C, moremo drastično zmanjšati svetovne emisije toplogrednih plinov, da bi do sredine stoletja dosegli ogljično nevtralnost.

»Medtem ko so stvari na papirju videti preproste, je resničnost bistveno drugačna. Ne nazadnje zaradi obstoja elektrarn na premog in plin, katerih povprečna življenjska doba znaša 39 oziroma 36 let. To pomeni, da moramo, razen če se vedno bolj zanašamo na hipotetične negativne emisije, razmišljati, da jih predčasno zaustavimo,« navaja študija.

Študija je dostopna TU.
Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
11. junij 2020
266
 • URE

  Učinkovita raba energije
 • OVE

  Obnovljivi viri energije
 • SPTE

  Soproizvodnja toplote in energije
 • Ogljični odtis

  Ogljični odtis je izraz za skupek ogljikovega dioksida ter drugih toplogrednih plinov, ki jih v okolje neposredno ali posredno spusti določen objekt, naprava, izdelek, proces ali telo. Ogljični odtis je mogoče izračunati in ovrednotiti.
 • Biomasa

  Pojem biomasa označuje snovi, ki so predvsem organskega oz. rastlinskega izvora in nastajajo s pomočjo fotosinteze.
Prijavite se na e-novice