Novice

Novice

IRENA: Obnovljivi viri vse bolj stroškovno učinkoviti od premoga

Več kot polovica obnovljivih zmogljivosti, ki so bile dodane v letu 2019, je beležila nižje stroške električne energije od tudi najcenejših novih premogovnih elektrarn, razkriva novo poročilo Mednarodne agencije za obnovljivo energijo (IRENA).

Poročilo z naslovom Stroški proizvodnje električne energije iz obnovljivih virov v letu 2019 prikazuje, da so stroški električne energije v okviru omrežne fotovoltaike v letu 2019 upadli za 13 odstotkov in tako dosegli globalno povprečje 6,8 centa (0,068 dolarja) na kWh, stroški vetrnih elektrarn pa so se zmanjšali za okoli 9 odstotkov in dosegli 0,053 USD/kWh (elektrarne na kopnem) oz. 0,115 USD/kWh (elektrarne na morju).

»Nedavne dražbe in pogodbe o nakupu električne energije (PPA) kažejo na nadaljevanje upadajočega trenda tudi v primeru novih projektov, ki naj bi bili zagnani v letu 2020 in po njem,« pravijo v agenciji.

Cene na področju fotovoltaike v okviru konkurenčne oddaje naročil bi lahko torej v primeru projektov, ki se bodo začeli izvajati v letu 2021, v povprečju znašale 0,039 USD/kWh, kar je 42 odstotkov manj kot v letu 2019 in več kot petino manj od najcenejšega konkurenta med fosilnimi zmogljivostmi, torej od premogovnih elektrarn.

»Rekordno nizke avkcijske cene na področju fotovoltaike v Abu Dhabiju in Dubaju, Čilu, Etiopiji, Mehiki, Peruju in Savdski Arabiji potrjujejo, da so možne tudi že tako nizke vrednosti, kot je 0,03 USD/kWh,« izpostavijo v agenciji IRENA.

Ob tem povedo, da »nove fotovoltaične in vetrne zmogljivosti na kopnem v povprečju stanejo manj od ohranjanja mnogih obstoječih premogovnih elektrarn pri življenju, ta trend pa se glede na rezultate dražb še krepi – kar je dodaten argument za dokončno odpravo premoga. Naslednje leto bi lahko nadaljnje obratovanje do 1200 GW obstoječih premogovnih elektrarn stalo več od novih omrežnih fotovoltaičnih zmogljivosti.«

»Če bi naslednje leto 500 GW najmanj stroškovno učinkovitih premogovnih elektrarn nadomestili s fotovoltaiko in vetrnimi elektrarnami na kopnem, bi stroške elektroenergetskega sistema zmanjšali za do 23 milijard dolarjev na leto, letne emisije pa za okoli 1,8 gigatone (Gt) ogljikovega dioksida (CO2), kar je enako petim odstotkom skupnih svetovnih emisij CO2 v letu 2019. To bi vodilo tudi v naložbeno spodbudo v višini 940 milijard dolarjev, ki je enaka okoli 1 odstotku svetovnega BDP,« izpostavijo v agenciji.

»Dosegli smo pomembno prelomnico v energetski tranziciji. Vpeljava novih in ohranitev večjega dela obstoječih premogovnih elektrarn je tako okoljsko kot gospodarsko neutemeljena,« je dejal generalni direktor agencije IRENA Francesco La Camera.

»Obnovljiva energija vse pogosteje predstavlja najcenejši vir nove električne energije, ki nudi izjemen potencial za spodbujanje gospodarstva in za zaposlovanje. Investicije v obnovljive vire so stabilne, stroškovno učinkovite in privlačne ter ponujajo konsistenten in predvidljiv donos ob sočasnem zagotavljanju koristi za širše gospodarstvo,« je izpostavil La Camera.

Kot meni, »bi morala biti svetovna strategija za okrevanje zelena strategija. Obnovljivi viri ponujajo način za uskladitev kratkoročnih političnih ukrepov s srednjeročnimi in dolgoročnimi energetskimi in podnebnimi cilji. Obnovljivi viri morajo predstavljati hrbtenico nacionalnih prizadevanj za oživitev gospodarstev po izbruhu koronavirusa. Če vpeljemo ustrezne politike, lahko ti upadajoči stroški obnovljive električne energije na trgih povzročijo premik in občutno prispevajo z zelenemu okrevanju.«
Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
11. junij 2020
249
 • URE

  Učinkovita raba energije
 • OVE

  Obnovljivi viri energije
 • SPTE

  Soproizvodnja toplote in energije
 • Ogljični odtis

  Ogljični odtis je izraz za skupek ogljikovega dioksida ter drugih toplogrednih plinov, ki jih v okolje neposredno ali posredno spusti določen objekt, naprava, izdelek, proces ali telo. Ogljični odtis je mogoče izračunati in ovrednotiti.
 • Biomasa

  Pojem biomasa označuje snovi, ki so predvsem organskega oz. rastlinskega izvora in nastajajo s pomočjo fotosinteze.
Prijavite se na e-novice